Duminica Lăsatului sec de brânză (a izgonirii lui Adam din rai)

Autor: Departamentul de cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla

Scurtă descriere:

Ritul: bizantin

Textul evangheliei Duminicii:

14 Căci dacă voi iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru ceresc vă va ierta, 15 însă dacă nu-i veţi ierta pe oameni, nici Tatăl vostru nu va ierta greşelile voastre.
16 Când postiţi nu fiţi trişti ca ipocriţii, căci ei îşi strâmbă feţele, ca să arate oamenilor că postesc. Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. 17 Dar tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa 18 ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, care este în ascuns. Şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti.
19 Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le distrug şi unde hoţii le sapă şi le fură. 20 Adunaţi-vă comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le distrug şi unde hoţii nu le sapă şi nu le fură. 21 Căci unde este comoara voastră acolo va fi şi inima voastră. (Mt 6,14-21)

Comentariu:

Textul evangheliei de azi este un fragment dintr-un alt discurs al lui Isus pe care ni-l redă sfântul evanghelist Matei. Acest discurs, cunoscut şi sub denumirea de Predica sau Discursul de pe munte, se găseşte în capitolele 5, 6 şi 7 din evanghelia lui Matei.
Isus rosteşte acest discurs pentru toţi cei care îl urmau (apostoli dar şi oameni din popor) şi erau dornici să asculte învăţăturile sale.
În evanghelia de astăzi Isus vorbeşte despre mai multe aspecte cu privire la trăirea vieţii într-un mod plăcut lui Dumnezeu. Primul lucru despre care vorbeşte Isus este iertarea. Pentru a fi iertaţi trebuie, în mod obligatoriu, să iertăm şi noi pe cei ce ne greşesc. Nu pot să-i cer lui Dumnezeu un lucru pe care eu nu sunt dispus să-l acord celui care este aproapele meu!
Iertarea pe care o primim de la Dumnezeu şi care trebuie ca şi noi să o dăm aproapelui nostru ne ajută să putem posti. De mâine intrăm în Postul Mare! Ca să postesc cu adevărat, trebuie să-i cer iertare lui Dumnezeu de păcatele mele dar şi să-i iert pe cei ce mi-au greşit. Postul este o perioadă în care sunt chemat să trăiesc mai mult cu Dumnezeu şi pentru Dumnezeu. Dacă trăiesc postul în acest fel voi ajunge să mă îmbogăţesc cu prezenţa lui Dumnezeu în viaţa mea.
Bogăţia, sau comorile în cer, se referă la prezenţa lui Dumnezeu în viaţa mea. Cel care îşi deschide inima ca să-l primească pe Dumnezeu acela va deveni bogat în haruri spirituale. Aceste haruri constituie adevărata comoară pentru un creştin.

Idei de discutat:

  1. Cine este cel care poate să ne ierte greşelile?
  2. Noi putem să iertăm greşelile altora? Dar pe ale noastre?
  3. Care este condiţia pentru ca noi să fim iertaţi de Tatăl cel Ceresc?
  4. Cum trebuie să mă comport atunci când postesc?
  5. Din ce este constituită o comoară ce trebuie să o adunăm pentru cer?

Propunere:

Pentru prima săptămână din Postul Mare, îmi propun renunţarea la dulciuri, televizor, jocuri pe calculator…

Verset de memorat:

Dacă voi iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru ceresc vă va ierta. (Mt 6,14)
Omul care ţine mânie asupra omului, cum poate să ceară de la Dumnezeu vindecare? (Sir 28,3)
Mă voi bucura de cuvintele Tale, ca acela ce a aflat comoară mare. (Ps 118,161)

Dacă vrei să ştii mai multe:

De mâine începe Postul Mare! Acordă-i lui Dumnezeu mai mult timp din viaţa ta prin rugăciune, fapte de milostenie creştină şi ajutor pentru:

  • părinţii, fraţii şi rudele tale,
  • prietenii, duşmanii şi aproapele tău,
  • Biserica din care tu faci parte,
  • ţara şi poporul nostru.

Sugestii de activităţi:

Se alege un grup de voluntari care îşi propun să renunţe la ceva şi fac un fel de grafic care să arate câte zile au reuşit să se abţină de la ce şi-au propus.
Se poate juca pe echipe, alcătuite după lucrul la care şi-au propus să renunţe. Câştigă echipa care rezistă mai mult, iar la sfârşitul perioadei de post se pot prezenta mărturii despre ce a însemnat această renunţare, cât de greu a fost, cât de util…
Pentru cei mai mari: Se poate juca pe echipe (echipa fumătorilor, a cafegiilor…). Câştigă echipa care rezistă mai mult, iar la sfârşitul perioadei de post se pot prezenta mărturii ale celor care au luptat cu viciile lor şi poate chiar au renunţat la fumat de exemplu.

Fişe de activităţi:

Imagini:

Predici:www.predici.cnet.ro

Comentarii:0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *