YOUCAT pentru copii – Catehismul catolic pentru copii și părinți

Editura: Sapientia
An: 2018
Localitate: Iași
Număr pagini: 240
Preţ informativ: 45 lei
Format: 17x24 cm
Imagini: color

Scurtă descriere:

La Editura Sapientia din Iași a apărut cartea YOUCAT pentru copii – Catehismul catolic pentru copii și părinți, scrisă de o echipă de specialiști de la YOUCAT- Foundation și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Farcaș. Cartea, însoțită de o prefață a Papei Francisc, apare în colecția „Cateheza”, în formatul 17×24, are 240 pagini color, coperți tari, cusută, și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 45 lei.

Prefața la lucrare este semnată chiar de Papa Francisc, care spune: „Dragi copii, dragi părinți, un copil de 8 ani din Canada mi-a pus cândva întrebarea: ‘Ce făcea Dumnezeu înainte de a fi creat lumea?’ M-am gândit la aceasta și apoi am răspuns: „Înainte ca Dumnezeu să fi creat ceva, el iubea. Aceasta este ceea ce făcea el: El iubea. Dumnezeu iubește încontinuu. De aceea, atunci când a creat lumea, nu a făcut altceva decât să iubească.’ Răsfoind acest YOUCAT pentru copii, descopăr întrebări pe care copiii le pun de milioane de ori părinților și cateheților lor, de aceea îl consider la fel de util ca și Catehismul mare, pentru că aici se găsesc răspunsuri la cele mai importante întrebări ale vieții: De unde vine această lume? De ce exist eu? Cum și pentru ce trebuie să trăim aici? Ce se întâmplă după moarte? YOUCAT pentru copii este un catehism cu totul altfel decât cel pe care l-am folosit eu. Este făcut ca părinții și copiii să îl parcurgă împreună și, astfel, să descopere tot mai mult iubirea lui Dumnezeu.”

Pontiful îi îndeamnă apoi pe părinți: „Dragi părinți, să aveți la voi acest mic catehism și să vă faceți timp ca să îl citiți împreună cu copiii voștri. Pagină cu pagină, mister de credință cu mister de credință, întrebare cu întrebare. Ajutați-i pe copiii voștri să descopere iubirea lui Isus! Aceasta îi va face puternici și curajoși. Eu vă încredințez vouă YOUCAT pentru copii. Să nu obosiți în a întreba și a povesti despre credința voastră. Să nu rămâneți tăcuți atunci când întrebările copiilor voștri vă forțează puțin, ci să aveți mereu puterea de a fi mediatori ai credinței pe care și voi ați primit-o de la părinții voștri. Fiți un lanț viu care să facă posibil de la o generație la alta ca evanghelia să fie mereu prezentă în familiile noastre, în comunități și în Biserică. Vă binecuvântez din toată inima și vă rog să vă rugați pentru mine.”

„YOUCAT pentru copii” prezintă într-un limbaj accesibil copiilor tot cuprinsul credinței, așa cum a fost expus în Catehismul Bisericii Catolice (CBC din 1997), totuși fără a urmări dimensiunea completă oferită acolo. Lucrarea este concepută în forma întrebare – răspuns și oferă de fiecare dată în partea tipărită aldin o prezentare adaptată copiilor și, totodată, autorizată de Biserică a întregii credințe. Iar dedesubt se găsesc pasaje explicative care ajută la o mai bună înțelegere. În partea de jos a fiecărei pagini – pe un fundal color – se află informații pentru părinți, care vor să stimuleze discuția despre credință dintre adulți și copii. Tot acolo sunt indicate prezentări mai ample și mai aprofundate din YOUCAT. La sfârșitul lucrării se află un indice de termeni și teme cu ajutorul căruia pot fi găsite mai ușor puncte concrete.

Volumul este structurat în șase părți: Introducere. De unde vine lumea și tot ceea ce există (întrebările 1-12); I. Credo – 12 articole despre Dumnezeu (13-63); II. Sacramentele – 7 locuri de întâlnire cu Dumnezeu (64-109); III. Poruncile – 10 reguli de joc de la Dumnezeu (110-137); Rugăciunea – Dumnezeu are mereu timp (138-159); și Pentru părinți. Viața lui Isus și ce trebuie să știți despre Persoana Lui. În partea de introducere aflăm motivația și geneza acestei cărți: ” Părinții și cateheții au cerut în repetate rânduri un Catehism pentru copii. […] În toamna anului 2013, părinți, profesori, preoți și conducători de grupuri de copii din Austria, Slovacia și Germania au pornit împreună la drum pentru a scrie un astfel de manual. Acesta trebuia să fie senin și modern și să se adreseze copiilor cu vârsta între 9 și 13 ani.”

Se mai explică faptul că apariția cărții nu înseamnă că volumul se poate pune în brațele copiilor și efortul s-a încheiat: „Credința poate fi trezită numai cu cea mai veche metodă din lume: de la inimă la inimă, de la om la om. Cele mai grozave cărți, filmele cele mai tari nu-i pot înlocui pe părinții sau pe bunicii care spun: ‘Eu cred în Isus. Pot să-ți arăt cât de frumos este lucrul acesta?’ Sau: ‘Hai, vino să pornim împreună la drum, ca să aflăm mai mult despre Dumnezeu cel iubitor’. Noi suntem convinși de faptul că locul decisiv pentru transmiterea credinței nu este spațiul din clasă și nici chiar biserica. Poate că este un colțișor în camera copiilor, un șezlong la mare, o bancă în grădină sau pe marginea patului. Nimic nu poate înlocui discuția dintre oamenii care se iubesc și au încredere. Numai în spațiul apropierii iubitoare poate fi împărtășită comoara credinței, împărtășită sau să fie descoperită împreună.”

* * *

Cum se folosește YOUCAT pentru copii? Vă sugerăm să procedați în cinci sau șase pași.

1. Dacă vreți să vă pregătiți, uitați-vă la o pagină pe care vreți să o citiți curând împreună cu copilul dumneavoastră. Despre ce este vorba, înainte de toate? Înțelegeți ce se are în vedere? Aveți dumneavoastră înșivă acces la așa ceva? Aveți nevoie de informații suplimentare? Există vreun loc în Biblie unde ar trebui să deschideți pentru a căuta? Lăsați să acționeze ca ilustrațiile; copilul le va descoperi mai întâi. Textele din partea colorată de jos a paginii sunt impulsuri pentru dumneavoastră. Unele lucruri prezentate acolo le veți putea transmite în cadrul discuției.

2. Când sunteți împreună cu copilul, priviți mai întâi pagina pe care se află o anumită întrebare. Acolo pot fi descoperite o mulțime de lucruri și deseori și ceva de râs. De aceasta au grijă deja cei doi copii obrăznicuți Lilly și Bob.

3. Îndreptați-vă acum privirea spre întrebare. Adesea ilustrația va fi punctul de legătură pentru discuția dintre dumneavoastră și copilul dumneavoastră.

4. Poate că acum închideți YOUCAT pentru copii chiar cu un pic de zgomot. Copilul își închipuie multe; și dumneavoastră aveți idei. Important este ca la un moment dat copilul dumneavoastră să poată formula un posibil răspuns sau să exprime ceea ce știe. Dacă dumneavoastră înșivă sunteți nesigur(ă) la anumite puncte, nu e chiar așa de rău. Copilul dumneavoastră este impresionat și atunci când porniți împreună la o călătorie de descoperire.

5. Abia după aceea priviți, vă rog, din nou în YOUCAT pentru copii, ca să vedeți ce răspuns se află acolo. Este un răspuns comun al Bisericii, așa cum a rezultat el din Biblie și dintr-o istorie a credinței de 2000 de ani. Acest răspuns, prin urmare, are o anumită greutate. Uneori, răspunsul pe care l-ați găsit împreună cu copilul nu corespunde întru totul cu experiența Bisericii. Nu trebuie explicat totul imediat. Treceți la următoarea întrebare. Unele lucruri pot fi înțelese abia într-un context mai larg.

6. Dacă la sfârșitul dialogului vostru mai reușiți să spuneți o rugăciune liberă împreună cu copilul, care să aducă înaintea lui Dumnezeu conținuturile discuției voastre, înseamnă că ați reușit ceva minunat!

Cumpăraţi online

Comentarii:0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *