Menorah auriu… din paste făinoase
Autor: Oana Capan
Scurtă descriere:
Descriu mai jos o activitate practică, inspirată din cartea Biblia: confecţionăm şi învăţăm, realizată la cateheză cu copii de clasele III-V – lor le-a luat cam 40-50 de minute. După ce am discutat în întâlniri despre evrei şi religia lor, copiii au făcut un menorah din paste făinoase de diferite forme, vopsite cu auriu şi lipite cu aracet de lemn (care devine transparent după uscare) pe un carton albastru – cât mai închis. Dacă lucrează la un menorah un singur copil, nu sunt prea multe paste de folosit, şi ele pot fi pictate individual cu tempera aurie – ce se poate găsi la papetării. Dacă pregătiţi însă pastele pentru un grup mai mare de copii, pictarea lor poate lua prea mult, aşa că noi am optat pentru a le vopsi cu un spray auriu ce se găseşte de obicei în perioada Crăciunului – am întins pastele pe un ziar, şi le-am vopsit pe o singură parte.
Formele de paste folosite au fost (redau ce scria pe pungile cumpărate): tuburi – „piesele” principale pentru braţele menorahului (am eliminat din pachet pastele care erau prea curbate); melcişori (pentru supă; pe alte pungi scrie gârtene la forma aceasta de paste) – pentru decorarea braţelor laterale; scoici (mici) – pentru decorarea braţului principal. Desigur, după imaginaţie, pot fi folosite şi alte forme de paste. Pentru flăcări se pot decupa din carton colorat (roşu, portocaliu…) forme de flăcări; noi am pictat cu tempera portocalie câteva dintre pastele-scoici.
Prezint în continuare structura de bază a menorahului realizat de copii, cu specificaţia că şi aici poate interveni imaginaţia pentru a modifica, personaliza acest model. Au început prin a trasa uşor cu creionul o linie pe centrul cartonului, ca orientare pentru amplasarea braţului central. Au lipit prima dată flacăra centrală, şi apoi în jos braţul din mijloc, alternând o pastă tub cu una scoică, în total 3 tuburi şi 3 scoici. Din dreptul fiecărei scoici pornesc în stânga şi în dreapta braţele laterale – şi liniile lor, curbate în sus, le-au trasat uşor cu creionul. Dacă pentru braţul central e bine să aleagă paste cât mai drepte, la cele laterale o uşoară curbură a pastelor va da şi curbura braţelor. Aici între pastele-tub au pus şi câte un melcişor: la prima pereche de braţe (de sus) sunt câte două paste-tub, la a doua câte trei, la a treia câte patru – se pot face însă şi mai lungi. La capătul braţelor se lipeşte flacăra orientată în sus.
Aplicarea aracetului s-a făcut direct pe carton (câte un braţ), pe măsură ce se construia menorahul, şi nu pe fiecare pastă. Baza mehorahului i-am lăsat pe copii să o facă după imaginaţia fiecăruia, folosind ce forme de paste doresc. Ideea ar fi să se construiască ceva într-o formă asemănătoare cu triunghiul, şi să dea impresia că menorahul ar putea sta în picioare :). La final se poate decora cartonul cu steluţe – noi le-am realizat cu perforatorul cu forme, din hârtie galbenă.
La final iată câteva fotografii de la întâlnirea de cateheză care, în a doua oră, a inclus activitatea cu menorahul.
Comentarii:0