Joc cu zar despre porunci: Tablele Legii

Autor: Radu Capan (adaptare)

Scurtă descriere:

Vă propunem un joc pentru aprofundarea celor Zece Porunci. Este inspirat după un joc găsit pe un sit catolic, dar a fost refăcut complet. În primul rând tablele au fost modificate şi redesenate; de asemenea regulamentul a fost modificat, totul pentru a face mai util acest joc. Pe scurt e un joc aproape clasic cu pioni şi zar: fiecare jucător dă cu zarul şi mută după cât i-a ieşit. Dacă nimereşte pe un semn de întrebare, partenerul din dreapta lui trage un cartonaş pentru el şi îi citeşte o întrebare (gen: Atunci când nu merg duminica la Liturghie din lene, ce poruncă încalc? pe cartonaş se găseşte şi răspunsul, de aceea e tras de un partener de joc). Răspunsul corect înseamnă avansarea cu încă două căsuţe pe tablă; răspunsul incorect – două căsuţe înapoi! Dar există şi variante la joc – găsiţi totul în instrucţiuni, care vin cu tablele.

Am făcut disponibil jocul în mai multe variante. Cea recomandabilă ar fi cea color. Tiparul color pe carton A3 costă undeva la 3-5 lei, deci nu foarte mult. Pentru cine preferă să listeze acasă, am făcut şi versiuni A4 color, semi-color (adică cu acoperire color mai puţină), respectiv alb-negru. Alegeţi Dvs.

 1. Coală A3, listare color (pe faţă tabla, pe verso instrucţiunile)
 2. Coală A3, listare alb-negru (pe faţă tabla, pe verso instrucţiunile)
 3. Coli A4, listare color (două coli pentru cele două Table ale Legii şi una pentru instrucţiuni)
 4. Coli A4, listare semi-color (două coli pentru cele două Table ale Legii şi una pentru instrucţiuni)
 5. Coli A4, listare alb-negru (două coli pentru cele două Table ale Legii şi una pentru instrucţiuni)

În fine, nu uitaţi de cartonaşele cu întrebări. Aici listarea este alb-negru. Atenţie: primele 60 sunt setul de bază, recomandat. Apoi mai vin alte 24 (întrebările au în faţă un semn specific, pentru a le recunoaşte dacă se amestecă), pentru… să spunem mai avansaţi. Va urma un alt set suplimentar pentru adolescenţi.

 1. Cartonaşele cu întrebări

Cu câteva listări, de 2-8 lei, un zar şi nişte pioni puteţi avea acest joc ce permite copiilor o fixare mai bună în memorie a poruncilor! Evident, înainte de a juca ei ar trebui să cunoască deja poruncile. Şi tot evident, întrebările nu epuizează toate încălcările poruncilor (nici măcar la copii), scopul fiind altul: să obişnuiască cu complexitatea de situaţii la care se referă poruncile (ex: “Să nu ucizi” nu se limitează la uciderea propriu-zisă; această poruncă se încalcă şi când urăşti, când eşti mânios, când baţi pe cineva ş.a.m.d.).

Iată tabla tipărită A3 color:

Iată tabla tipărită A3 alb-negru:

Comentarii:3

 1. Am descoperit acest joc intamplator si ma bucur foarte mult. Tocmai le predau copiilor de la grupa mare de la biserica despre tablele legii.
  Cand vom termina de studiat vom juca acest joc.
  Va multumesc!

 2. Ce joc minunat. Cum as putea sa intru si eu in posesia lui? Nu se gaseste si de cumparat? Poate pe comanda, eu nu ma prea pricep la tehnologie (suntem o biserica de la sat). As putea sa trimit banii inainte.

 3. Mai sus sunt date toate “ingredientele” pentru joc, de descărcat şi de listat. Din păcate nu se găseşte undeva de cumpărat, dar cu o imprimantă şi-l poate face oricine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *