Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii
Autor: Max Bollinger
Editura: Sapientia
An: 2018
Localitate: Iași
Număr pagini: 128
Preţ informativ: 25 lei
Format: 127×204 cm
Imagini: color
Scurtă descriere:
La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii, scrisă de Max Bolliger și Ute Thönissen și tradusă în limba română de pr. Liviu-Marcis Matieș. Cartea apare în colecția „Viețile sfinților”, în formatul 17×24, color, are 128 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.
Cine sunt sfinții? La această întrebare unii răspund cu această frumoasă expresie: sfinții sunt „ferestre spre Infinit” sau „ferestrele Infinitului”. Iar acest lucru este cât se poate de adevărat! Cine privește cu atenție viața unui sfânt, indiferent dacă acesta a trăit în primele secole ale erei creștine, în perioada Evului Mediu sau în perioada contemporană, nu poate să nu rămână surprins de transparența cu care acesta face „vizibile” harul, iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Sfinții sunt cei care, de-a lungul vieții lor, au dus o muncă neobosită de purificare, și astfel, „fereastra” lor a devenit transparentă pentru lumina lui Dumnezeu.
Fiecare dintre noi este chemat să devină o astfel de „fereastră transparentă”, prin care ceilalți să poată vedea lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră. Cele mai bune și mai pertinente modele în acest sens sunt tocmai sfinții. Având în vedere că sfinții sunt mereu actuali, pentru că mesajul lor este mereu actual, noi suntem invitați – ca să înaintăm mai ușor pe drumul credinței noastre – să îi cunoaștem și să imităm virtuțile lor. Dacă toți suntem chemați să facem acest lucru, aceasta înseamnă că nici cei mici – copiii – nu sunt excluși de la cunoașterea celor care s-au remarcat prin virtuțile și trăirea lor și și-au „câștigat” titlul de „sfânt”.
Editura Sapientia vine în ajutorul copiilor și le propune cartea intitulată „Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii”. Ea apare în limba română grație traducerii realizate de părintele Liviu-Narcis Matieș din originalul german (Die schönsten Heiligenlegenden, Mit Illustrationen von Ute Thönissen, Verlag Herder GmbH, Freiburg im Breisgau 2008). Autorul Max Bolliger și-a structurat cartea în 12 părți (plecând de la cele 12 luni ale anului calendaristic) și prezintă un număr de 51 de vieți de sfinți, care au trăit în epoci și perioade foarte diferite. Arcul de timp pe care îl ocupă este unul care, practic, coincide cu timpul Bisericii: prezintă figuri de sfinți începând chiar cu perioada apostolică (de exemplu, sfântul Matei, apostol și evanghelist) și venind până în perioada contemporană (sfântul Maximilian Kolbe, mort în timpul celui de-al doilea război mondial în lagărul de concentrare de la Auschwitz).
Aceste povestioare, prezentate într-un mod foarte captivant și viu, au menirea de a-i face pe copii, dar și pe toți ceilalți cititori, să înțeleagă că sfinții pot fi adevărate modele de viață și de trăire autentică a credinței creștine, chiar și în contextul socio-cultural în care trăim noi astăzi. Pentru ca aceste scurte istorioare să fie cât mai atractive și ușor de parcurs, Max Bolliger a inclus în această lucrare numeroase imagini, lucrate cu măiestrie și mult talent de Ute Thönissen. Aceste minunate tablouri au rolul de a-i conduce pe cititori în lumi mai mult sau mai puțin îndepărtate. Cartea „Cele mai frumoase vieți ale sfinților pentru copii” poate fi de un real folos copiilor care sunt dornici să afle noi și interesante cunoștințe despre oameni care au dus o viață de credință eroică, dar și părinților, cateheților și celor care se ocupă de instruirea religioasă a copiilor, pentru a le prezenta viețile sfinților într-un limbaj simplu și atractiv. (Laurențiu Turbuc)
Comentarii:0