Mozaic din hârtie

Autor: Radu Capan
Localitate: Cluj-Napoca

Scurtă descriere:

Voi exemplifica cu un mozaic realizat la Tabăra de reCreaţie 2010 din parohia greco-catolică cu hramul “Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca. Rezultatul a fost un mozaic de aproximativ 120 cm pe 170 cm, la care au muncit cam 25 de persoane timp de mai multe ore. Dar a meritat (zicem noi).

mozaic7

S-a folosit ca punct de plecare următoarea imagine alb-negru (imagine de colorat). Pentru a găsi o imagine faceţi o căutare pe Google precum aceasta. Numărul de detalii poate complica sau simplifica munca la mozaic.

mozaic1

Imaginea aleasă o transformaţi în poster cu programul Easy Poster Printer, pe care îl aveţi prezentat aici. Dacă alegeţi ca posterul să fie mare, va fi mai uşor de pus mozaicul (pentru că detaliile mici din imaginea originală vor deveni mari, uşor de “umplut”); costul este însă că veţi avea mai multe planşe, mai mult de lucru. Dacă faceţi posterul mai mic va trebui să lucraţi mai atent la detalii, şi inclusiv să folosiţi bucăţele de hârtie mai mici. În cazul nostru imaginea a fost împărţită în 45 de coli A4. Coloana din dreapta nu am folosit-o (apărea un colţ de bolovan doar); şi cum a fost nevoie de mult timp, nici ultima linie nu am completat-o (era doar iarbă şi puţin dintr-o sandală). În concluzie după tipar, imaginea de mai sus a devenit mare de 28 de file A4. Următorul pas a fost punerea foilor în aranjarea finală: pe spatele lor am scris un număr (de la 1 la 28), ca să putem reconstitui apoi mozaicul. Pe faţă, cu creionul, s-a scris finuţ culoarea ce trebuie folosită pentru fiecare regiune. Atenţie mare la această fază!

mozaic2

Ca pas intermediar trebuie să realizaţi bucăţile de hârtie pentru mozaic. Noi cu ghilotina am tăiat fâşii late de 1 cm, tăiate apoi manual cu foarfeca, aproximativ de 1cm pe 1cm. Evident nu au ieşit perfect, dar tocmai aceasta a fost ideea: mozaicul e mai real când “piesele” nu sunt perfect identice. Am grupat piesele pe punguliţe şi am distribuit foile. Există tentaţia de a umple “matematic” foaia, adică o regiune mare să fie “decorată” cu pătrăţelele de hârtie unul lângă altul, în şiruri şi coloane. Nu arată bine un astfel de mozaic! Piesele trebuie să nu fie simetric, matematic puse. Recomandarea e deci să se meargă pe liniile curbe din desen, continuându-se spre interiorul alb. Şi folosiţi nuanţe: albastru deschis şi puţin mai închis pentru cer – e mai realist. A! Important: în urma măririi imaginii, liniile desenului iniţial vor fi neclare – noi am refăcut liniile cu marker negru.

mozaic3

Vor fi evident şi zone în care va trebui folosită foarfeca pentru a face din pătrăţelul de hârtie un triunghi sau un trapez care să se potrivească bine mozaicului. De exemplu mai jos vedeţi – ştiţi că puteţi da click pe imagini, nu? – la razele soarelui (soarele a fost desenat manual, ulterior, nu e în imaginea iniţială) vârfurile sunt triunghiuri. Folosiţi deci o foarfecă acolo unde e nevoie! Cât priveşte lipiciul, noi am folosit unul ieftin. Cu el am dat pe zone mici, după care acolo lipeam piese. Zone mici pentru că lipiciul se usca rapid. Dacă dădeam pe zone mai mari, până să punem piese peste tot se usca.

mozaic4

După ore de lucru au început să fie gata tot mai multe fişe. Ca suport am folosit patru cartoane groase (nu duplex obişnuit, ci carton gros, tare), “unite” cu nişte stinghii de lemn (am bătut cartonul în cuie cu floare mare – se văd mai jos). Cu aracet am început să lipim foile terminate, evident respectând cifrele scrise pe spate, care ne-au dat ordinea lipirii. Programul Easy Poster Printer lasă o margine pentru suprapunerea foilor. Observaţi mai jos şi o greşeală (măriţi imaginea cu click pe ea): fata blondă are părul la vârf… de altă culoare. Fie nu am scris noi corect indicaţia de culoare, fie cine a făcut foaia A4 nu a fost atent. Asta e…

mozaic5

Iată imaginea acum expusă.

mozaic6

Şi la final mozaicul dus în biserică. Se vede că personajele sunt cam în mărime naturală! Dacă daţi click pe imagine să o vedeţi mai mare veţi observa şi diferenţele de stiluri între foile A4 completate de diverşi copii. Unii au pus piesele mai des, alţii mai rar. Unii cu atenţie, alţii mai la repezeală. Dar sunt detalii mai puţin importante: ce e important – credem noi – este munca solidară la acest mare proiect. Deşi epuizaţi şi saturaţi uneori, au tras puternic toţi pentru terminarea proiectului.

mozaic8

Activitatea se pretează la grupuri mai mari, cu mult timp la dispoziţie. Pentru mozaicuri mai mici nu uitaţi că implicit trebuie bucăţi mai mici de hârtie. Adică sub 1cm x 1cm. Poate ieşi interesant şi aşa, dar noi pentru moment nu am ajuns să încercăm această variantă. Mai multe fotografii cu ziua în care s-a realizat mozaicul găsiţi aici. Succes!

Comentarii:1

  1. Este super ideea cu mozaicul. Felicitari!
    Daca stie cineva cum se instaleaza acest program, ca nu ma pricep deloc. Am incercat!
    As vrea sa fac la gradinita cu copii!
    Sau daca le are cineva in format electronic, adunate in Word sau PowerPoint, si este disponibil sa mi le trimita pe mail… Pls…
    Multumesc oricum si o zi deosebita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *