Fecioara Maria: viaţa şi diverse imagini
De pe DibujosParaCatequesis am preluat şi tradus partea de text în limba română din colajul ce prezintă viaţa Fecioarei Maria. Imaginea color poate fi utilă în cateheză, sau tipărită ca planşă şi expusă. Imaginea alb-negru desigur poate fi potrivită pentru a fi colorată de cei mici. Dimensiunile ar asigura – considerăm – un tipar decent pe format A4. Spaniolii au inclus şi un material catehetic – text – pe care l-am tradus şi îl găsiţi jos de tot.
Din aceeaşi resursă am colectat o serie de imagini – din nou şi color, şi alb-negru – cu Fecioara Maria (de la Fatima, de la Guadalupe şi multe altele). În special cele alb-negru pot fi de ajutor în fişe sau pur şi simplu pentru colorat. Aceste imagini nu au fost prelucrate, deci înainte de folosire probabil la unele va trebui să aranjaţi contrastul.
Auxiliar catehetic
- Naşterea. Sărbătoarea Naşterii Mariei este celebrată în 8 septembrie. Această sărbătoare îşi are originea în tradiţia răsăriteană (de la Ierusalim), încă din secolul al V-lea, iar mai apoi, în secolul al VII-lea, Papa Sergiu I a introdus această sărbătoare şi în apus.
- Intrarea în Templu. Sărbătoarea Intrării Mariei în Templu se sărbătoreşte în 21 noiembrie. Şi această sărbătoare îşi are originea în tradiţia răsăriteană (de la Ierusalim). În secolul al XIV-lea, Papa Grigore al XI-lea a permis celebrarea ei în unele zone din apus, şi în cele din urmă, în secolul al XVI-lea, Papa Sixtus al V-lea a aprobat această sărbătoare pentru întreaga Biserică. Intrarea Mariei în Templu este un eveniment care nu apare în Sfânta Scriptură. Apare însă în evangheliile apocrife. Potrivit acestora, Maria, împlinind promisiunea făcută de părinţii săi, a fost dusă la Templu la vârsta de trei ani.
- Buna Vestire. Vestea cea Bună adusă de Arhanghelul Gabriel Fecioarei Maria este relatată în Evanghelia Sf. Luca 1,26-38, şi este celebrată în 25 martie.
- Vizita la Elisabeta. Vizita Fecioarei Maria la verişoara ei Elisabeta este relatată în Evanghelia Sf. Luca 1,39-56, şi este celebrată în calendarul romano-catolic în 31 mai.
- Naşterea Pruncului Isus. Naşterea Pruncului Isus este relatată în Evanghelia Sf. Matei 1,18-25 şi în Evanghelia Sf. Luca 2,1-7, şi este celebrată în 25 decembrie.
- Fuga în Egipt. Fuga în Egipt a Sfintei Familii, Isus, Maria şi Iosif, este relatată în Evanghelia Sf. Matei 2,13-15.
- Prezentarea Pruncului Isus la Templu. Prezentarea Pruncului Isus la Templu este relatată în Evanghelia Sf. Luca 2,22-38, şi este celebrată în 2 februarie.
- Viaţa la Nazaret. „Când au împlinit toate după Legea Domnului, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar copilul creştea şi se întărea, plin de înţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era asupra lui” (Evanghelia după Sf. Luca 2,39-40).
- Isus în templu la vârsta de doisprezece ani. Relatarea episodului în care Isus, la vârsta de 12 ani, a fost pierdut şi regăsit în Templul din Ierusalim, se găseşte în Evanghelia Sf. Luca 2,41-50.
- Nunta din Cana Galileei. Relatarea minunii pe care a făcu-o Isus la o nuntă din Cana Galileei se găseşte în Evanghelia Sf. Ioan 2,1-11.
- Pătimirea, răstignirea şi moartea lui Isus. Pătimirea şi moartea lui Isus sunt relatate în toate cele patru Evanghelii: a Sf. Matei în capitolele 26 şi 27; a Sf. Marcu în capitolele 14 şi 15; a Sf. Luca în capitolele 22 şi 23; a Sf. Ioan în capitolele 18 şi 19. „Lângă crucea lui Isus, stăteau mama lui Isus şi sora mamei Lui, Maria a lui Cleopa, şi Maria Magdalena. Aşadar, văzând Isus că stătea acolo mama Lui şi discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: ‘Femeie, iată-l pe fiul tău!’ Apoi, i-a spus discipolului: ‘Iat-o pe mama ta!’ Şi, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el” (Ioan 19,25-27).
- Rusaliile. Coborârea Duhului Sfânt asupra Fecioarei Maria şi a Apostolilor este relatată în cartea Faptelor Apostolilor 2,1-4.
- Ridicarea la cer. Ridicarea Fecioarei Maria cu trupul şi cu sufletul la cer este o dogmă de credinţă care a fost proclamată în 1 noiembrie 1950 de către Papa Pius al XII-lea. Ea este celebrată în 15 august.
- Încoronarea Fecioarei Maria ca Regină a cerului şi a pământului. Papa Pius al XII-lea, în 1954, a instituit sărbătoarea liturgică a Fecioarei Maria Regină, ocazie cu care a încoronat imaginea Fecioarei numită Salus Populi Romani din Bazilica Santa Maria Maggiore, Roma. Cu acea ocazie, Sfântul Părinte de asemenea a promulgat documentul principal al Magisteriului privind demnitatea şi regalitatea Mariei, enciclica Ad coeli Reginam (11 octombrie 1954). În exortaţia sa apostolică Marialis cultus (2 februarie 1974), Papa Paul al VI-lea a subliniat legătura profundă care există între Ridicarea la cer şi Încoronarea Fecioarei Maria cu aceste cuvinte: „Solemnitatea Ridicării la cer are o prelungire plină de bucurie în celebrarea Preasfintei Fecioare Maria Regină, care are loc după opt zile, în care o contemplăm pe cea care, aşezată lângă Regele veacurilor, străluceşte ca Regină şi mijloceşte ca Mamă” (Marialis cultus, nr. 6). Sărbătoarea Fecioarei Maria Regină este celebrată în calendarul romano-catolic la 22 august.
Comentarii:0