De unde vin cei trei magi?

Titlu original: We Three Kings of Orient Are... From Where?
Autor: Catholic Productions
Durată: 8min 25sec
Coloana audio: engleză
Subtitrare (text): română

Scurtă descriere:

Brant Pitre răspunde unei întrebări ce i se pune des și poate ne-o punem și noi: magii vin de la Răsărit… dar de unde mai exact? Răspunsul oferă desigur și anumite chei tipologice. Secvență publicată de CatholicProductions.com.

O întrebare pe care mi-o pun frecvent studenții, când parcurgem împreună Evangheliile, este: Cine sunt magii de la Răsărit menționați la începutul Evangheliei lui Matei? Și ce legătură au cu tradiția celor trei regi de care auzim adesea în timpul Adventului și al Crăciunului? Iată doar câteva idei pe această temă.

Mai întâi de toate, în Evanghelia lui Matei magii sunt descriși în cap. 2, v. 1, când se spune astfel: „După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii, în zilele regelui Irod, iată că niște magi din Răsărit au ajuns la Ierusalim și întrebau: ‘Unde este regele nou-născut al iudeilor?’” Cuvântul grec de acolo pentru magi este „magos”, de unde avem cuvântul „magician”. Literalmente înseamnă înțelept, aceasta e o traducere foarte bună. Întrebarea e însă cine sunt ei și ce înseamnă că au venit din Răsărit? Unde e Răsăritul și cine sunt acești oameni? De-a lungul istoriei creștinismului au fost avansate 3 interpretări. E una dintre temele legat de care există o diversitate de opinii.

Descărcaţi online

Comentarii:0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *