“Am luptat lupta cea bună”

Autor: Oana Capan

Scurtă descriere:

Un fragment din scrierile Sfântului Pavel care poate fi folosit la o oră de cateheză cu copiii este cel din a doua Epistolă către Timotei (4,6-8). Fiind vorba de o reflecţie a lui Pavel în apropierea sfârşitului vieţii sale, poate merge cel mai bine în luna noiembrie dedicată sufletelor din purgatoriu, dar nu numai…

Dincolo de evidenţierea atitudinii calme a lui Pavel în faţa morţii, care vine din credinţa lui şi din speranţa în răsplata veşnică, se poate discuta cu copiii, pornind de la citatul “Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credinţa”, pe baza întrebărilor: “Care este lupta pe care a dus-o Pavel, cu cine s-a luptat el? Ce arme a folosit?” De amintit în discuţie cuvintele lui Pavel din Efeseni 6,12: “Noi nu avem o luptă împotriva sângelui şi trupului, ci împotriva conducătorilor acestei lumi a întunericului, împotriva duhurilor răului”, şi “armele” despre care vorbeşte el acolo: armura lui Dumnezeu, cingătoarea adevărului, platoşa dreptăţii, scutul credinţei, coiful mântuirii, sabia cuvântului lui Dumnezeu.

Alte idei pentru discuţie: Pavel a luptat pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, pentru a-l face cunoscut pe Isus Cristos în toată lumea; a luptat împotriva celor care fac răul, a celor care nu cred – nu bătându-i sau omorându-i, ci aducându-i la Dumnezeu. Pentru a urma exemplul lui Pavel, care ar fi lupta noastră, cu cine să ne luptăm, cum…? Ne pornim şi noi acum în lumea largă, să îl vestim pe Cristos? Se poate ajunge la a discuta despre cum putem noi lupta pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, iar la final accentul să rămână pe lupta noastră cu noi înşine, pentru a deveni mai buni.

La întâlnirea din parohia noastră cu această temă ne-am mai folosit suplimentar de:

având legătură cu ideea de luptă.

Comentarii:0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *