Abecedarul credinţei: catehism greco-catolic pentru copii

Autor: Oana şi Radu Capan
Editura: Editura Viaţa Creştină
An: 2013
Localitate: Cluj-Napoca
Număr pagini: 120
Preţ informativ: 12 lei
Format: 15x20 cm
Imagini: alb-negru
ISBN: 978-973-674-109-8

Scurtă descriere:

La Editura Viaţa Creştină din Cluj-Napoca a apărut un catehism greco-catolic, pentru copii, structurat în întrebări şi răspunsuri şi intitulat “Abecedarul credinţei”. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, spune, în Cuvântul înainte, că această lucrare “doreşte să ofere învăţătura Catehismului Bisericii Catolice într-un limbaj mai accesibil copiilor, împodobită fiind cu sugestive desene şi completată cu elemente specifice tradiţiei răsăritene”. Cartea are 120 de pagini, format 15×20, şi poate fi achiziţionată la preţul de 12 lei de la Librăria Viaţa Creştină din Cluj-Napoca.

“Abecedarul credinţei” are 434 de întrebări şi răspunsuri, structurate în cele patru părţi tradiţionale catehismelor catolice: Despre Crez; Despre Porunci; Despre Sacramente şi Despre rugăciune. După cum arată şi structura prefeţei, cartea are în principiu trei destinatari. Primii vizaţi sunt copiii: “În această carte ne-am oprit la temele care ar fi mai important să le cunoaşteţi şi le-am prezentat pe scurt, de aceea i-am spus ‘Abecedarul credinţei’. Aşa cum învăţarea literelor v-a deschis întregul univers al cărţilor, şi descoperirea ‘literelor’ credinţei, adică a noţiunilor ei fundamentale, va fi punctul de pornire într-o aventură de-o viaţă: cunoaşterea lui Dumnezeu, a planului Lui pentru om în general şi pentru tine în special!”

Catehismul le poate fi însă de folos şi părinţilor, “principalii responsabili de creşterea în credinţă a copiilor lor. Nu este atât un instrument de predare, neavând lecţii, doar întrebări şi răspunsuri, ci mai mult un element de referinţă atunci când copiii pun întrebări (poate încuietoare), precum şi un prilej de lectură împreună cu ei, discutând apoi cele citite. Este o invitaţie la a parcurge împreună cu copiii Dvs un drum de credinţă, un drum în care cunoaşterea lui Dumnezeu trebuie împletită pas cu pas cu punerea în practică a celor învăţate.” Nu în cele din urmă este un instrument pentru cei care predau noţiuni religioase: “Prin talentul catehetului, acest material poate ajuta pentru o cateheză fie a copiilor mici, fie a candidaţilor pentru Prima Împărtăşanie solemnă, fie a celor care au trecut deja de această pregătire specială. Prin structura lui, cu întrebări şi răspunsuri, catehismul de faţă nu oferă lecţii propriu-zise, dar poate fi punct de pornire pentru abordarea unor itinerarii catehetice sau material concluziv după expunere.”

Cumpăraţi online Citiţi online

Comentarii:0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *