Iona şi balena este adaptarea cunoscutului joc „spânzurătoarea”. Doar că tema e schimbată: dintr-un număr de încercări trebuie să ghicim cuvântul (ca în jocul clasic), fiecare greşeală aducându-l pe Iona mai aproape de balenă, putând fi chiar înghiţit dacă am atins maximul de greşeli.

Exemple

Exemplul 1: Două citate, unul din Biblie, altul din sfinţi. Exemplul arată că se pot juca nu doar cuvinte scurte (deşi cu cât sunt expresii mai lungi e mai uşor de ghicit). În plus veţi vedea că la final se indică sursa (trimiterea, respectiv numele sfântului). Alt detaliu important: citatele sunt cu diacritice, dar alfabetul afişat e fără diacritice, astfel că A va merge şi pentru Ă şi pentru  (e un mod mai simplu).

Exemplul 2: Şase cuvinte de jucat în două echipe. Exemplul arată un stil de joc, în care fiecare echipă joacă pe un cuvânt: când l-a găsit sau a epuizat încercările, vine rândul următoarei echipe. Sunt folosite aici cuvinte scurte. Se numără greşelile şi câştigă echipa cu mai puţine greşeli.

Exemplul 3: Câteva expresii nu foarte lungi, de jucat în trei echipe. Exemplul arată un alt stil de joc, în care când o echipă greşeşte (nu ghiceşte) o literă, vine la rând următoarea echipă. Se numără literele găsite şi câştigă echipa cu mai multe litere indicate corect.

Alte exemple, dar o adaptare puţin diferită, găsiţi în această suită de jocuri de pe situl Stii.Cateheza.ro.

Cum poate fi folosit

Lista de cuvinte poate fi adaptată cu uşurinţă cu cuvintele dorite. Merge cu un cuvânt dar şi cu mai multe; poate fi folosit chiar şi cu expresii (dar nu foarte lungi). De aceea jocul poate fi util pentru mai multe scenarii.

  • la cateheză sau la orele de religie (pentru a introduce o temă, un subiect; pentru descoperirea unor citate biblice)
  • la întâlniri de copii sau tineret (poate fi o probă într-o competiţie)
  • în familie / individual (pentru relaxare, cu cuvinte/expresii religioase dar şi altele)

De unde îl iau?

Am pregătit o arhivă cu toate fişierele necesare. Descărcaţi, despachetaţi, lansaţi index.html.

[Download not found]

Cum îl configurez?

Pentru a configura jocul, editaţi cu Notepad fişierul ionasibalena/js/date.iona.js. Aveţi acolo de stabilit valori pentru numărul de încercări, cuvintele de ghicit, câte echipe, stilul de joc (sunt două stiluri posibile), respectiv dacă să fie cu diacritice alfabetul sau nu. Sunt explicaţii în fişier, deci nu ar trebui să fie prea greu.

Prea complicat să editaţi fişierul indicat mai sus? Puteţi folosi un instrument online care uşurează mult munca. Citiţi în continuare.

Generare şi descărcare

Membrii şi doar membrii au acces la un instrument de generare online (şi descărcare desigur) a acestui joc, configurat după cum doresc, cu cuvintele pe care le aleg. Sunteţi membru? Mergeţi aici.

Iona şi balena

Updated on 2015-04-29T23:21:03+02:00, by Editor Cateheza.ro.