Cine nu ştie clasicul joc de căutat cuvinte într-un careu de litere? Pentru membri acestui sit avem un instrument generator performant (nu perfect, dar foarte bun şi util). Practic în câteva minute puteţi avea un careu generat de aici, pe care să îl mutaţi (via clipboard) într-un document MS Word (de exemplu), unde să mai adăugaţi cuvintele de găsit (sau definiţii pentru ele) şi apoi să listaţi fişa astfel obţinută.

Esenţial:
1. Să definiţi cuvintele de ascuns în grilă.
2. Să definiţi dimensiunile careului.

Evident, cele două trebuie corelate (ex: nu se poate ascunde cuvântul EUHARISTIE într-un careu de 5×5).

Opţional:
Pentru a face mai interesant jocul, puteţi ca literele rămase nefolosite să formeze un mesaj! Desigur, aici trebuie ceva pricepere şi răbdare, dar merită! În a doua căsuţă de text introduceţi mesajul de descoperit şi asiguraţi-vă că numărul scris în căsuţa “difer” (de la diferenţa, dintre căsuţele careului şi numărul de litere din cuvintele de ascuns) e mai mic, dar pe cât se poate apropiat de numărul scris în căsuţa “lung. potriv” (de la lungimea potrivirii, lungimea mesajului). Cifrele se actualizează dinamic, deci va fi uşor să vă daţi seama.

Variaţii:

Puteţi să faceţi careul mai greu dacă debifaţi “simplu”: atunci cuvintele vor fi pe linii sau coloane, dar scrise şi invers (ex: CLOPOT ar putea apărea în careu scris TOPOLC). Vreţi mai greu? Debifaţi “fără diagonale” şi atunci cuvintele vor putea apărea şi pe diagonale.

De ce nu e perfect?

Am admis la început că nu e perfect. Ca orice instrument care încearcă să rezolve o problemă apelând la aleator (la întâmplare), uneori instrumentul poate să nu găsească soluţia. Fie chiar nu reuşeşte, fie configuraţia dată de Dvs e imposibilă. Oricum ar fi, uneori încearcă şi până la 200 de variante… şi eşuează. Mai rar, dar se întâmplă. Deci nu, nu e perfect. Plus că nu vă dă fişa gata de listat. Doar generează careul. Mai urmează câţiva paşi, dar poate cel mai bine este să urmăriţi clipul următor. Pentru o calitate video mai bună mergeţi aici.

Totul clar? Găsiţi generatorul mergând AICI.

Cuvinte în careu

Updated on 2014-12-28T08:46:33+02:00, by Editor Cateheza.ro.