În timp ce la noi în țară nu sunt un concept foarte răspândit sau cunoscut, în Statele Unite ale Americii sunt instrumente la ordinea zilei pentru cateheți, parohii, chiar și pentru persoanele individuale interesate să crească în credință. Iată câteva explicații pe scurt.

Ce sunt programele video catehetice?

PROGRAME VIDEO CATEHETICE – să explicăm fiecare cuvânt

 • Sunt programe, ceea ce înseamnă că nu sunt simple prezentări, ci o suită de sesiuni (întâlniri) care construiesc o anumită temă.
 • Sunt video, ceea ce înseamnă că fiecare sesiune se bazează pe un material video, pe care participanții îl vizionează și apoi discută pe marginea lui.
 • Sunt catehetice, acoperind astfel diverse teme legate de credință, tratate atât în partea video cât și în manualul pe care de regulă fiecare program îl oferă.
Programul „Eucharist” (se vede pachetul de DVD-uri și manualul)

 

Avantaje și dezavantaje

Care sunt avantajele oferite?

 • Vorbitori de calitate: programele video catehetice au de regulă în materialele video vorbitori cunoscuți (poate nu la noi, dar acolo de unde sunt ei, da), cu ani de experiență în a expune cu succes altora credința catolică. Câteva exemple: pr. Mike Schmitz, Chris Stefanick, Mark Hart, Jackie Francois Angel, Edward Sri, Brant Pitre ș.a.
 • Material de studiu de calitate: majoritatea programelor includ un manual al participantului, care completează experiența vizionării și o transformă într-una de studiu în adevăratul sens al cuvântului. Manualele oferă în general texte care reiau și aprofundează temele prezentate în video, întrebări pentru discuțiile în grup, anexe (răspunsuri la întrebări frecvente, dicționar, reflecții etc.) pentru studiu acasă.
 • Pachetul oferă aproape totul: un program înseamnă în sine un kit format din trei elemente – materialul video, un manual al participantului și un manual al organizatorului (adesea și materiale promoționale). Aceasta înseamnă că cine dorește să organizeze are totul pregătit: citește manualul ca să se familiarizeze cu tema, având și îndrumările necesare pentru desfășurarea întâlnirii. Are apoi materialul video de proiectat și manualele de înmânat participanților. Deci cea mai mare parte din muncă este deja făcută. Mai este nevoie de o oarecare pricepere a lui în a conduce grupul de discuții.
Pr. Mike Schmitz în programul Altaration

Care sunt dezavantajele?

 • Programele străine (americane), pe lângă problema traducerii, implică și o problemă de cost. Un program costă de regulă de la 100$ până la 300$ sau mai mult. Cu costurile de expediție peste ocean prețul urcă și mai mult. Din fericire, unele programe sunt deja achiziționate în România și traduse în limba română (dar, pentru a respecta dreptul de autor, nu pot fi înstrăinate – cei care le dețin prin cumpărare având însă dreptul de a le prezenta oriunde).
 • Este nevoie de o sală și un proiector, sau un televizor ce poate reda fișiere video. Experiența video fiind foarte importantă, este important să fie condiții bune (inclusiv audio). Dacă numărul de participanți este mare, discuțiile trebuie să se facă pe grupuri mai mici, deci trebuie să existe spațiu pentru separarea lor.
 • Nu sunt conferințe „la liber”: vine cine vrea, când vrea. Presupun un grup de persoane care se înscriu anterior începerii programului, participă la fiecare întâlnire (cât se poate), au cam aceeași vârstă (cât se poate) și acoperă cheltuielile necesare (cel puțin pentru manual).
Exemplu de manual în limba română pentru Altaration

 

Despre sesiuni

 • Un program video catehetic se desfășoară de regulă de-a lungul mai multor sesiuni. Numărul lor poate să varieze de la 5-6 la 12 sau chiar 24 de sesiuni.
 • Legat de frecvența sesiunilor, este bine ca ele să se desfășoare săptămânal sau la două săptămâni. Un interval mai mare între sesiuni este de regulă nerecomandat (se uită conținutul, se prelungește foarte mult perioada programului…).
 • Lungimea unei sesiuni este de regulă de 90 sau 120 de minute. Dacă timpul disponibil este de doar o oră, atunci este recomandat ca o sesiune să se desfășoare pe parcursul a două întâlniri (ex: un program de 5 sesiuni va cere 10 întâlniri).
 • Structura unei sesiuni este indicată pentru fiecare program în parte, dar în esență momentele principale sunt acestea: rugăciune de început, introducerea sesiunii, urmărire material video, discuții pe marginea unor întrebări, text concluziv, rugăciune de final (și rugăciunile, ca și întrebările pentru discuții, sunt deja fixate de program și indicate în manual).
De la o sesiune de program video catehetic

 

Despre participanți

 • Desfășurarea unui program este precedată de formarea grupului de participanți. Nu trebuie confundat un program video-catehetic cu o serie de conferințe. Trebuie să se formeze un grup pe cât se poate unitar, cu persoane interesate de temă și de ideea aprofundării credinței pe respectiva temă.
 • Ținând cont de faptul că în experiența unui program video catehetic nu intră doar vizionarea ci și discutarea celor văzute sau a celor propuse în manual, este bine ca participanții să aibă vârste apropiate.
 • Grupurile trebuie constituite după vârsta recomandată și nivelul recomandat: există programe ce se adresează specific anumitor vârste (ex: pentru tineri sau pentru adulți), precum și programe ce privesc persoane cu un anumit nivel (ex: pentru începători, pentru mai avansați în interese/credință).
 • Participantul trebuie să aibă intenția de a participa la tot programul și de a-și acoperi cheltuielile (ex: prețul manualului). Este vorba de un angajament de durată, care poate fi un dezavantaj, dar cu participări ocazionale programul nu își atinge scopul.
Participanți la un program video catehetic

 

Vreau să găzduiesc un astfel de program!

 • Parohiile, asociațiile de tineri, institutele teologice și asociațiile de laici sunt principalii destinatari pentru găzduirea unor astfel de programe video catehetice.
 • Desigur, cei interesați își pot achiziționa programele (și traduce). Dacă nu își permit, pot cere organizarea apelând la cei care dețin deja programele în România și le pot folosi (pe moment limitat la Cluj și împrejurimi).
 • Ce trebuie asigurat? Spațiu (o sală cu scaune), metodă de urmărire a materialelor video (televizor sau proiector) și un grup de persoane interesate – la modul serios – să participe.
O sală de cateheză

 

Ce programe există?


ALTARATION: Descoperirea misterului Sfintei Liturghii


ALTARATION: Descoperirea misterului Sfintei Liturghii

Număr de sesiuni: 5 sau 6 (6 dacă este prezentat unui grup de greco-catolici)
Durata sesiunii: 90-120 de minute (recomandat 120)
Partea video: 20 de minute pe sesiune (1 oră la ultima)
Prezentatori: pr. Mike Schmitz, pr. Josh Johnson, Mark Hart, Jackie Francois Angel, Chris Stefanick
Producător: Ascension Press
Public țintă: tineri (14 ani în sus; poate merge chiar și la adulți tineri)
Nivel: nu solicită un anumit nivel
Preț pachet: 99usd

Traducere română: da (și video și manual)
Deținut de Departamentul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a realizat traducerea.

Informații în engleză Informații în română Trailer și alte clipuri (ro)

Scurtă prezentare

Programul este dedicat Sfintei Liturghii. Primele patru sesiuni ating problema motivației participării la Liturghie, ultima prezentând în sine Liturghia și veșmintele folosite de preot la Liturghie (în ritul latin). Manualul este adaptat pentru a se putea prezenta și Liturghia bizantină.


EȘTI ALES (CHOSEN): Aceasta este credința ta catolică

Număr de sesiuni: 24
Durata sesiunii: 90-120 de minute (recomandat 120)
Partea video: 15-20 de minute pe sesiune
Prezentatori: Chris Stefanick, Brian Butler, pr. Mike Schmitz, Sarah Swafford, Jackie Francois Angel, Christ Padget, Jason Evert ș.a.
Producător: Ascension Press
Public țintă: tineri (14 ani în sus; poate merge chiar și la adulți tineri)
Nivel: nu solicită un anumit nivel
Preț pachet: 199usd

Traducere română: parțial da (și video și manual, doar pentru primele 7 sesiuni, despre Crez)
Deținut de Departamentul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a realizat traducerea.

Informații în engleză Informații în română Trailer și alte clipuri (ro)

Scurtă prezentare

Programul este dedicat prezentării credinței catolice. Practic are la bază un program de pregătire pentru Mir (Confirmare), dar aceasta este versiunea „generală”. Astfel, oferă o trecere prin temele majore ale credinței.

ALES (CHOSEN): Aceasta este credința ta catolicăEUHARISTIA: Să descoperim Liturghia în Biblie


EUHARISTIA: Să descoperim Liturghia în Biblie

Număr de sesiuni: 10
Durata sesiunii: 90-120 de minute (recomandat 120)
Partea video: 40 de minute pe sesiune
Prezentatori: Brant Pitre
Producător: Augustine Institute
Public țintă: adulți (poate merge chiar și la tineri)
Nivel: interesați de Sfânta Scriptură
Preț pachet: 125usd

Traducere română: da (și video și manual)
Deținut de Departamentul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a realizat traducerea.

Informații în engleză  Trailer (ro)

Scurtă prezentare

Programul este dedicat Liturghiei, traversând întreaga Biblie pentru a prezenta prefigurări ale Liturghiei, respectiv ce ni se spune despre ea la instituire și ulterior. Prima sesiune este despre ce spune Catehismul despre Euharistie, după care patru sesiuni ne plimbă prin Vechiul Testament, iar celelalte cinci prin Noul Testament. De la Geneză la Apocalipsă. Programul video nu se suprapune cu cartea prezentatorului apărută în limba română.


BIBLIA ȘI SACRAMENTELE

Număr de sesiuni: 6 (11 episoade video)
Durata sesiunii: 90-120 de minute (recomandat 120)
Partea video: 30 de minute pe sesiune
Prezentatori: Matthew Leonard
Producător: St. Paul Biblical Center
Public țintă: adulți (poate merge chiar și la tineri)
Nivel: interesați de Sfânta Scriptură
Preț pachet: 168usd

Traducere română: da (video; manualul încă nu)
Deținut de Departamentul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a realizat traducerea.

Informații în engleză Informații în română Trailer (ro)

Scurtă prezentare

Programul este dedicat prezentării Sacramentelor, dar din perspectivă biblică. Nu se axează deci pe condițiile sau modurile de primire ale Sacramentelor, ci pe instituirea lor, pe prefigurările lor din Vechiul Testament. Arată practic cum Domnul a pregătit aceste semne minunate prin care primim haruri.SYMBOLON: Credința catolică explicată


SYMBOLON: Credința catolică explicată

Număr de sesiuni: 20
Durata sesiunii: 90-120 de minute (recomandat 120)
Partea video: 35 de minute pe sesiune
Prezentatori: Edward Sri (și alții)
Producător: Augustine Institute
Public țintă: adulți (poate merge chiar și la tineri)
Nivel: nu solicită un anumit nivel
Preț pachet: 300usd

Traducere română: parțial da (video și manual pentru primele 10 sesiuni)
Deținut de Centrul Iubire și Adevăr de la Fundația Familia Sfântă, care a realizat traducerea.

Informații în engleză  Trailer și alte clipuri (ro)

Scurtă prezentare

Edward Sri, alături de circa 25 de alți experți, oferă o prezentare clară a credinței catolice, atfel încât să o putem cunoaște, trăi și explica altora. Primele 10 episoade se axează pe cunoașterea credinței, folosindu-se de Crez și de Catehism. Următoarele 10 episoade sunt dedicate întâlnirii cu Dumnezeu în Sacramente și temelor morale pentru ca să putem trăi credința.

 

 

Programe video catehetice

Updated on 2018-02-10T12:57:53+00:00, by Editor Cateheza.ro.